Ako vyzerá slovenský Telegram a je to fakt tak zlé?

Úvod

Telegram, pôvodne aplikácia na posielanie správ, sa čoraz viac podobá na tradičnú sociálnu sieť. Na Slovensku jeho popularita prudko vzrástla okolo roku 2022, čiastočne aj vďaka aktivitám politikov, ako je Ľuboš Blaha. Telegram si tu získal povesť platformy, kde sa často šíria dezinformácie a antisystémové názory. Preto sme sa rozhodli preskúmať túto platformu podrobnejšie a zmapovať jej najväčšie kanály."

Najväčšie kanály podľa počtu sledovateľov

Ako môžeme vidieť, Slovenský Telegram naozaj ovládli konšpiračné a dezinformačné kanály, kde často rezonujú krajne pravicové ideológie a nenávistné názory. Absencia moderácie umožňuje nekontrolované šírenie práve takéhoto typu obsahu. Na vrchole rebríčka stojí Danny Kollár, na ktorého je už dlhší čas vydaný na Slovensku zatykač, nasledovaný InfoVojnou, ktorá je slovenskou verziou americkej InfoWars od Alexa Jonesa. Nárast používateľov telegramu možno pripísať aj zrušeniu účtov, ako napríklad Ľuboša Blahu na Facebooku, čo motivovalo používateľov k prechodu na Telegram. V porovnaní s Českom má najväčší slovenský účet dvojnásobný počet sledovateľov oproti najväčšiemu českému kanálu, čo môže súvisieť aj s odlišným postojom k proruským názorom.

Kto najviac postuje na Telegrame?

Danny Kollár má najviac sledujúcich (63 402), no len 279 príspevkov. Naopak, Casus Belli Live, so zameraním na správy zo sveta, má za rok 45 388 príspevkov. Graf ukazuje, že spravodajské kanály produkujú viac obsahu ako osobné účty. Mimi Šramová má vyše 20 000 príspevkov vďaka zdieľaniu obsahu z iných kanálov a písaniu článkov. Kanály s najnižším počtom príspevkov zdieľajú prevažne vlastný obsah, zatiaľ čo spravodajské kanály, ako InfoVojna, prezdieľavajú svoje články aj príspevky iných médií.

Kto dosiahol najviac interakcií?

Keďže Telegramový kanál môže mať nastavené miznúce komentáre, do našich metrík ohľadom interakcií zahrnieme iba reakcie (palce hore, srdiečka a pod.) a zdieľania. Takýto postup nám umožnil vykonať objektívnejšie výsledky na analyzovaných kanáloch. Dáta sme v rámci analýzy zbierali za obdobie od 1. júla 2023 až do 31. júla 2024.

Kanál Mimi Šramovej mal za posledný rok najviac interakcií vďaka vysokej frekvencii príspevkov a aktívnemu publiku, ktoré pravidelne reaguje na obsah. Naopak, Casus Belli Live, hoci má najviac príspevkov, vykazuje nízke interakcie kvôli zakázaným reakciám na príspevky, čo obmedzuje možnosti používateľov reagovať, a vedie k nižšiemu počtu interakcií.

A ako je to ale s priemerným počtom interakcií na príspevok?

Napriek vylúčeniu komentárov z merania, Telegram vykazuje vysoký engagement rate. Kanál Ľuboša Blahu má 8,3% engagement rate s priemerom 3 268 interakcií na príspevok, čo naznačuje silné prepojenie s jeho publikom. Naopak, kanál Dannyho Kollára dosahuje nízky engagement rate, čo môže byť spôsobené členským poplatkom 4 eurá za prístup k obsahu. Zároveň má však Kollár druhý najvyšší priemer interakcií na príspevok po Blahovi, s hodnotou 2 042.

CHCETE DOSTÁVAŤ NAŠE DÁTA A ANALÝZY A BYŤ SÚČASŤOU KOMUNITY?

Chcem sa pridať

Nechajte nám váš email a my vám ich budeme pravidelne posielať:

POLITICI NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

OFFICE BRATISLAVA

BOTTOVA 8005/5

811 09 BRATISLAVA

OFFICE PRAHA

ITALSKÁ 2581/67

120 00 PRAHA

KONTAKT

KOREŠPONDENČNÁ ADRESA

TOVARENSKÁ 12

811 09 BRATISLAVA

© 2024 New School Communications